Следвайте ни:

Животните в Екологичния център

В сградата на Екологичния научно-образователен център се отглеждат животни от 12 вида, с които ще ви запознаем с следващите редове.

Сред най-атрактивните обитатели на центъра е Имара-Сири – грациозна женска петниста котка от вида сервал (Leptailurus serval). В природата тези животни обитават африканската савана и са известни с това, че могат да уловят птица в полет скачайки до цели 3 метра височина във въздуха.

сервал_марсел_фенс

Сервал (Leptailurus serval)

Друг симпатичен бозайник, който може да видите в Екологичния център е фретката (Mustela putorius furo) Стинки. Одомашнените порове (фретките) са всеядни животни и прекарват доста голяма част от денонощието спейки, но през останалото време са много активни, любопитни и игриви.

фретка (2)

Фретка (Mustela putorius furo)

При нас може да видите двойка прекрасни зелени аракари (Pteroglossus viridis) – едни от най-дребните представители от семейство Туканови. Женската – Кари може да бъде лесно разпозната, тъй като има кафяво оперение по главата, докато мъжкият – Ари е с черно оперение. Тези красиви и доста плашливи плодоядни птици се срещат в Южна Америка.

зелен_аракари_мирослав_славчев

Зелен аракари (Pteroglossus viridis)

Жълтобузата амазона (Amazona autumnalis) Рикарда е на повече от 20 години. Но всъщност тя не е никак възрастна – продължителността на живот при папагалите от този вид може да достигне до цели 80 години! Рикарда обича да се къпе редовно, а диетата и се състои от семена, ядки и разнообразие от плодове.

жълтобуза_амазона

Жълтобуза амазона (Amazona autumnalis)

Малкото жълтокачулато какаду (Cacatua sulphurea) Бюти е сред най-гласовитите обитатели на центъра. Той е изключително интелигентен, обожава да бъде гален и да бъде център на внимание. В природата, папагалите от този вид са критично застрашени от изчезване.

малко_жълтокачулато_какаду

Малко жълтокачулато какаду (Cacatua sulphurea)

Пустинният таралеж албинос (Paraechinus aethiopicus) Белла е активна привечер и обича да си похапва предимно насекоми и други безгръбначни животни. Тя е представител на един от най-дребните видове таралежи, които обитават пустинните части на Северна Африка и Източна Азия.

IF

Пустинен таралеж албинос (Paraechinus aethiopicus)

В Екологичния център живеят представители на два вида Южноамерикански гризачи – три чинчили (Chinchilla lanigera) и две дегута (Octodon degus). И двата вида са социални и силно териториални животни. Както чинчилите, така и дегутата имат нужда от ежедневна прашна бяня, с която да поддържат чистотота на гъстата си козината.

чинчила

Чинчила (Chinchilla lanigera)

дегу

Дегу (Octodon degus)

С удивителния си външен вид впечатлява мъжкият ни йеменски хамелеон (Chamaeleon calyptratus) Леон. Освен със способността да променят цветовете си, тези животни са известни с начина на улов на плячката си, състояща се изцяло от насекоми. След като фиксира плячката си хамелеона изстрелва със завидна бързина дългият си лепкав език с който я улавя.

Зоологическа градина - София

Йеменски хамелеон (Chamaeleon calyptratus)

Не по-малко атрактивна е и зелената игуана (Iguana iguana) Фреди. Игуаните се срещат само в Централна и Южна Америка и водят предимно дървесен начин на живот. Хранят се с растителна храна – най-много обичат листа и цветове. Могат да достигнат дължина до цели 1.5 метра!

Зоологическа градина - София

Зелена игуана (Iguana iguana)

Друг симпатичен представител на клас Влечуги, обитаващ сградата на Екологичния център е леопардовият гекон (Eublepharis macularius) Лея. Тези нощно активни гущери водят самостоятелен начин на живот. Менюто им включва различни видове насекоми. Лесното им отглеждане, издръжливостта и нежният им характер ги прави популярни като домашни любимци.

леопардов_гекон

Леопардов гекон (Eublepharis macularius)

Последният обитател на центъра е австралийската дървесна жаба (Litoria caerulea) Аби. Както подсказва името им, този вид жаби водят дървесен начин на живот, за който им помагат разширените подобно на вендузи в края пръсти. Диетата им включва щурци, брашнени червеи и други насекоми.

IF

Австралийска дървесна жаба (Litoria caerulea)